Wednesday, July 30, 2008

Ilusionista

Minimální atributy: Obratnost 16
Primární požadavek: Inteligence
Povolené rasy: Člověk, Gnóm

Ilusionista je příklad specialisty. Jeho popis může sloužit jako návod pro tvorbu čarodějů specializovaných v jiných školách.
Zaprvé, škola iluze je velice namáhavá. Aby se mohl specializovat jako iluzionista, musí mít kouzelník obratnost alespoň 16.
Ilusionista, který má inteligence 16 nebo vyšší získává 10% bonus ke všem zkušenostem, které získá.
Protože iluzionista toho ví mnohem více o iluzích, než normální kouzelník, má bonus +1 když hází záchranný hod proti iluzím, ostatní postavy mají postih –1, pokud si hází záchranný hod proti jeho iluzím. (Tyto modifikátory platí pouze v případě, že kouzlo umožňuje záchranný hod).
Během svých studií se stal iluzionista mistrem v memorizování iluzorních kouzel. Na každé úrovni se může naučit o jedno iluzionistické kouzlo více. Takže jako kouzelník první úrovně může memorizovat dvě kouzla, ale alespoň jedno z nich musí být iluzionistické kouzlo.
Později, když začíná vynalézávat nová kouzla do své sbírky, zjišťuje, že je pro něj jednodušší vynalézt iluzivní kouzlo, než jiné. Výzkum v ostatních školách mu trvá mnohem déle.
Bohužel ho ale intenzivní studie iluzí připravila o možnost zvládnutí kouzel ze škol, které jsou iluzím úplně cizí. Iluzionista se tedy nemůže naučit žádná kouzla ze škol nekromancie, vzývání/vyvolání nebo obrany.
Například si řekněme že Joinville je ilusionista. Má inteligenci 15. Během svého cestování získal knihu kouzel nepřátelského kouzelníka, která obsahuje kouzlo vylepšená neviditelnost, trvalé světlo a ohnivá koule, z nichž žádné nezná. Má 80% šanci naučit se kouzlo vylepšená neviditelnost. Trvalé světlo je kouzlo změny, takže jeho šance je jenom 50% (viz Tabulka 4). A kouzlo ohnivá koule se nemůže naučit, dokonce si ho ani zapsat do své knihy, protože je to vyvolávací kouzlo.