Monday, August 11, 2008

Kněz určitého Mýtosu
V nejjednodušší verzi AD&D klerikové slouží víře, která se dá v základu popsat jako “dobrá” nebo “zlá”. Není třeba říkat nic víc, na této úrovni to pro hru bohatě stačí. Pokud si ale PJ dal práci s vytvořením detailní kampaně a světa, často stráví čas vymýšlením určitého panteonu, ať už unikátního, nebo úpravu z historie nebo literatury. Pokud je tato možnost (a to může rozhodnout jenom PJ), můžeš chtít kněze určitého mýtosu, a získat výhody detailního popisu a koloritu, které tvůj PJ vytvořil. Pokud tvá postava následuje specifický mýtos, počítej s tím, že bude mít dovednosti, kouzla a omezení jiné než běžný klerik.
Kněžství v kterémkoli mýtosu musí být vymezeno pomocí pěti kategorií: požadavky, povolené zbraně, daná moc a étos.

Požadavky
Než se může stát postava knězem určeného mýtosu, musí splňovat určité požadavky. Většinou tyto požadavky představují určené minimální atributy a omezení přesvědčení. Všichni kněží, ať už jakéhokoli mýtosu, musí mít moudrost nejméně 9. Jinak si může PJ určit minima jak bude potřebovat. Bůh boje by měl například požadovat silné a zdravé kněze (13 Sí, 12 Od). Bůh umění a krásy by měl požadovat vysokou moudrost a charisma (16 nebo více). Většina božstev od svých následovníků vyžaduje určité chování a také bude omezovat přesvědčení.

Povolené zbraně
Ne všechny mýtosy jsou proti prolévání krve. Některé budou po knězích určitě požadovat užívání mečů, kopí nebo jiných zbraní. Válečné božstvo bude svým kněžím povolovat boj s kopím nebo mečem. Božstvo zemědělství bude asi zdůrazňovat zbraně vytvořené z farmářských nástrojů – srpy a cepy, například. Božstvo míru a harmonie asi povolí pouze nejjednodušší a nejslabší zbraně – možní lasa a sítě. Níže jsou uvedeny některé navržené zbraně, ale je možnost povolit mnohem víc (vše záleží jako vždy na PJ).

Božstvo Zbraň
Zemědělství cep, srp, kosa
Kovářů Válečné kladivo
Smrti Srp, kosa
Nemoci bič
Země Krumpáč
Léčení hůlka
Lovu Luk, vrhací oštěp, lehké kopí, prak
Blesku Šipky, vrhací oštěp nebo kopí
Lásky Luk
Přírody Obušek, scimitar, srp
Oceánu Harpuna, trojzubec, kopí
Míru Hůl
Síly Kladivo
Hromu Obušek, palcát, válečné kladivo
Války Bitevní sekera, palcát, řemdih, oštěp, meč
Větru Foukačka, šipky

Pochopitelně existuje mnoho důvodů, proč je božstvo spojováno s určitou zbraní nebo skupinou zbraní. Většinou jsou to kulturní důvody, tedy zbraně používané lidmi oblasti. Může existovat určitá legenda, spojující božstvo s touto zbraní (Thorovo kladivo, například.)PJ má ve všech situacích poslední slovo.