Tuesday, October 07, 2008

Povolená kouzla
Kněz určitého mýtosu může používat kouzla jenom z několika příbuzných sfér. Jeho božstvo má majoritní a minoritní přístup k některým sférám a to určuje, které kouzla jsou knězi přístupná. (Přístupy ke sférám jednotlivých božstev určuje PJ při tvorbě panteonu). 16 sfér účinku je popsáno v několika následujících odstavcích.
Kněz, jemuž božstvo umožňuje majoritní přístup ke sféře si může vybrat z jakéhokoli kouzla té sféry (pokud má dostatečnou úroveň, aby ho dokázal zakouzlit), zatímco z minoritní sféry má přístup pouze ke kouzlům do třetí úrovně. Kombinace majoritních a minoritních přístupů vytváří velkou různorodost v přístupných kouzlech mezi knězi vyznávajících různá božstva.
Astrální je malá sféra kouzel, které umožňují pohyb nebo komunikaci mezi rozdílnými plány existence. Mistři plánů nebo některá božstva, která se hodně vměšují mezi ostatní většinou dávají kouzla této sféry.
Bojová kouzla jsou ty, jež se používají k přímému útoku nebo zranění nepřátel kněze nebo jeho boha. Většinou k nim dávají přístup božstva války a smrti.
Elementální kouzla jsou ty, jež ovlivňují čtyři základní elementy stvoření – země, vzduchu, ohně a vody. Z této sféry získávají kouzla božstva přírody, elementů, ti představující nebo chránící různá řemesla a třeba božstva námořníků.
Léčící kouzla jsou ty, jež léčí nemoci, odstraňují vážná zranění (slepota…) nebo léčí rány. Tyto kouzla nedokáží obnovit život nebo obnovit ztracené údy. Léčící kouzla mohou být reverzována, aby způsobily zranění, ale toto je vyhrazeno pouze zlým kněžím. Božstva ochrany a smilování mívají k této sféře přístup, zatímco božstva přírody k ní mívají minoritní přístup.
Nekromantická kouzla obnovují stvoření část životní síly, která byla úplně zničena. Může to být život, úd nebo úroveň zkušenosti. Reverzovaná jsou velice destruktivní a jako takové používané pouze extrémně zlými kněžími. V této sféře většinou operují božstva života a smrti.
Obecná zahrnuje kouzla použitelná všemi kněžími. Neexistují žádná božstva obecné sféry. Tato skupina obsahuje kouzla, která kněží potřebují k provádění základních činností.
Obranná kouzla vytvářejí mystické štíty, bránící kněze nebo jeho věřící před útoky. Nejpravděpodobněji je budou používat božstva války a obrany, ačkoli božstvo slitování by k nim také mohlo mít přístup.
Počasí ovlivňující kouzla manipulují silami přírody a mění počasí. Taková manipulace může zahrnovat vše od přivolání deště po uvolnění obrovské síly zuřící bouře. Většinou bývají místem božstev farmaření a božstev moří a oceánů.
Přivolávací kouzla slouží k přivolání stvoření z jiných míst nebo dokonce jiných dimenzí ke službě knězi. Takováto služba je většinou proti vůli stvoření, takže kouzlení takovýchto kouzel často znamená velké riziko. Jelikož takto přivolaná stvoření často působí velká zranění a destrukci, bývají používána božstvy války nebo smrti.
Rostlinná kouzla ovlivňují rostliny, ať už jako nástroj farmáře (zlepšení úrody) po komunikaci s rostlinnými bytostmi. K této sféře přistupují božstva přírody a farmaření.
Sluneční kouzla pracují se základní silou slunečního vesmíru – čistotou světla a jeho opakem tmou. Sluneční kouzla jsou běžné u přírodních, farmářských nebo životadárných božstev.
Strážící kouzla umisťují hlídače k předmětu nebo osobě. Tyto kouzla jsou aktivnější než obranná, protože vytvářejí strážce určitého typu. Božstva ochrany, léčení a podvodníků mívají přístup k této sféře.
Šarm kouzla šarmu jsou ty, jež ovlivňují nálady a činnosti lidí. Přístup k této sféře většinou umožňují božstva lásky, krásy, podvodnictví a umění.
Tvoření kouzla tvoření umožňují knězi vytvořit něco z ničeho, většinou ku prospěchu jeho následovníků. Tuto sféru mohou obývat mnoho typů božstev, od dárců po podvodníky.
Věštba umožňuje knězi zjistit nejbezpečnější postup v dané situaci, nalézt skrytý předmět nebo získat dlouho zapomenutou informaci. K této sféře mívají přístup božstva moudrosti a znalosti.
Zvířecí kouzla jsou ty, jež ovlivňují nebo mění stvoření. Nezahrnuje kouzla ovlivňující lidi. V této sféře jsou většinou božstva přírody a manželství.

Další sféry může vytvořit PJ. Vypsané sféry jsou typické oblastmi, ve kterých bohové soustřeďují svou sílu a zájmy. Kouzla mimo majoritní nebo minoritních sfér božstva nejsou jejich kněžím přístupná.
Navíc může kněz získávat kouzla rychleji nebo pomaleji než normální klerik. Pokud étos božstva klade důraz na sebedůvěru, získávání kouzel je pomalejší. Božstva, která se ráda předvádí mnoha zázraky mohou umožňovat přístup k většímu počtu kouzel na úroveň. Pochopitelně je to věc PJ, který musí takovou změnu vyrovnat s dalšími omezeními a schopnostmi kněze.